Aby w pełni korzystać z możliwości serwisu, musisz zaakceptować naszą Politykę Prywatności,
która opisuje wykorzystanie danych osobowych oraz pliki cookies na stronie internetowej.
Klikając "Zgoda" potwierdzasz, że znasz i akceptujesz Politykę Prywatności.

arrow_back
arrow_forward
Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy

Jeśli jesteś smakoszem kawy, zapewne wiesz, że istnieje wiele sposobów jej parzenia. Różne sposoby parzenia kawy sprawiają, że otrzymujemy zróżnicowany smak napoju, co może być istotne jeśli masz sprecyzowane preferencje co do tego, w jaki sposób ma smakować Twoja kawa. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie są sposoby parzenia kawy oraz jaki rodzaj kawy uzyskuje się dzięki każdej z nich.

Alternatywne sposoby parzenia kawy

Mimo że większość ludzi zna standardowy sposób parzenia kawy - z użyciem filtra i gorącej wody - istnieją alternatywne sposoby parzenia kawy, które również można stosować. Na przykład kawa parzona na zimno polega na moczeniu fusów w zimnej wodzie przez dłuższy czas, zazwyczaj 12 godzin lub dłużej. Ta metoda pozwala uzyskać mniej kwaśną kawę, która często jest łagodniejsza i delikatniejsza dla żołądka. Inną alternatywą jest prasa francuska, która polega na parzeniu fusów w gorącej wodzie przez kilka minut, a następnie naciśnięciu tłoka, który zatrzymuje fusy na dnie naczynia. Ta metoda daje zazwyczaj bogatszą i bardziej treściwą filiżankę kawy. Popularny jest również sposób parzenia kawy po grecku oraz po turecku. Kawa po grecku to rodzaj kawy, którą przygotowuje się z bardzo drobno zmielonych ziaren. Kawę parzy się w małym naczyniu zwanym briki, a następnie podaje w filiżance, w której osadzają się fusy. Kawa po grecku jest tradycyjnie przyrządzana z cukrem, ale można ją też przyrządzić bez cukru. Sposób parzenia kawy po turecku jest bardzo podobny, jednak wykorzystuje się podczas niego Kawę gotuje się powoli w naczyniu zwanym cezve i podaje się ją niefiltrowaną. W rezultacie fusy z kawy osadzają się na dnie filiżanki. Zarówno sposób parzenia kawy po grecku jak i po turecku skutkuje otrzymaniem wyrazistego i aromatycznego napoju. 

Jaki sposób parzenia kawy jest najzdrowszy?

Kawa ze względu na swoje właściwości nie jest niestety dla każdego. Olejki eteryczne obecne w kawie mogą działać drażniąco na śluzówkę żołądka, a kofeina może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia i pojawienia się bólów głowy. Różne sposoby parzenia kawy powodują jednak otrzymanie naparów o nieco innych właściwościach, co może być kluczem do znalezienia alternatywnego sposobu parzenia kawy, który będzie odpowiedni dla naszego zdrowia. Najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że najzdrowszą metodą parzenia kawy jest używanie filtra. Dzięki temu szkodliwe dla zdrowia substancje zostają na papierowym filtrze, zamiast trafiać bezpośrednio do wywaru. Sposoby parzenia kawy, które wymagają długiego parzenia i gotowania, czyli na przykład sposób parzenia kawy po turecku, powoduje, że uwalniają się substancje, które mogą negatywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kawy parzone w ekspresie również okazują się dobre dla naszego zdrowia ze względu na krótki czas podgrzewania. Warto pamiętać o tym, ponieważ odpowiednio parzona kawa ma właściwości prozdrowotne. 

Kawa rozpuszczalna - sposób parzenia

Kawa rozpuszczalna od wielu lat cieszy się popularnością ze względu na prostotę sposobu parzenia. Zacznij od zagotowania wody, następnie pozwól jej ostygnąć przez około 30 sekund, zanim dodasz do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy dodasz odpowiednią ilość kawy, dobrze wymieszaj i pozwól jej parzyć się przez 3-5 minut. Po tym czasie dodaj ulubione mleko lub śmietankę i słodzik do smaku. Jest to szybki i bezproblemowy sposób na otrzymanie odpowiedniej dawki kofeiny o poranku.